Banoffee Pie: een taart zonder oven

Banoffee Pie

Mijn zoon was jarig en ik wilde natuurlijk een verjaardagstaart voor hem maken. En sinds ik afscheid heb genomen van mijn winkel heb ik niet meer zo’n goede oven. Althans ik heb nog niet het gevoel dat ik deze oven helemaal begrijp; de ovenfrites (ja ja, wie eet er nou ovenfrites?) doen er twee keer zolang over om mooi goudgeel te worden en de kip doet er zijn normale 40 minuten over. Ik sta dus niet echt te popelen om daar een taart in te bakken voor een verjaardag zonder te weten of het resultaat het gewenste is. Dus als redmiddel heb ik mij gericht op een ovenloze taart en wel een hele lekkere natuurlijk. Banoffee Pie een zoete en beslist calorierijke taart. Mijn zoon is tenslotte niet iedere dag jarig.

Ingrediënten:
1 blikje gecondenseerde melk
1 pak Bastongne koeken of andere kandijkoeken
120 g roomboter
3 á 4 bananen
350g mascarpone
400 ml slagroom
vanille suiker
pure chocolade gehakt
zeezout

Verder heb je nodig:
bakpapier
bakvorm met een doorsnede van 24-26cm

Aan de slag
Zet het blikje (of meerdere tegelijk) in een pan en doe er zoveel warm water bij dat ze onder staan. Kook het blikje zachtjes voor 3 uur. Dit kan je het best een dag of een week eerder doen. Na 3 uur zet je het vuur uit en laat afkoelen.

Vet de bakvorm in en bekleed de bakvorm met bakpapier. Dus een cirkel voor de bodem en een lange strook om rechtop tegen de rand te zetten.

Verkruimel de Bastogne koeken in de keukenmachine (of als je die niet heb in een bak met opstaande rand en rol daar de deegroller door). Smelt de boter en giet die bij de verkruimelde koeken in de keukenmachine of doe de kruimels in de pan. Roer goed door zodat de boter gelijkmatig is verdeeld. Doe het mengsel in de bakvorm en verdeel het gelijkmatig over de bodem. Gebruik hiervoor de bolle kant van een lepel en druk zachtjes aan. Zet het in de koelkast om op te stijven.

Klop de slagroom lobbig met 2 eetlepels vanillesuiker. Roer de mascarpone los en voeg die toe aan de slagroom en klop tot stijf.

Snijd de bananen in plakjes. Haal de bakvorm uit de koelkast. Open het blikje gecondenseerde melk en deze heeft nu een mooie bruine karamelkleur. Verdeel de karamel over de koekbodem en strooi hier wat zeezout over. Verdeel vervolgens de banaan erover en daarover het mascarpone-slagroommengsel.
Hak de pure chocolade grof en strooi dat over het mascarpone mengsel. Verwijder de ring van de bakvorm en het bakpapier en zet de taart op een schaal. Als de bodem niet helemaal stevig is, is het lastig om die van het bakblik af te halen. Laat de taart dan gewoon op de bodem van de bakvorm zitten gebruik een beetje vochtig wc-papier of keukenpapier en leg dat op de taartschaal en onder de bodem van de bakvorm. Op die manier schuift de bodem van de bakvorm niet wanneer je gaat snijden. Vind je het lastig om de taart klaar te maken in de bakvorm. Verwijder dan de ring en het bakpapier nadat je de karamel op de bodem hebt verdeeld. Ga daarna gewoon verder zoals ik heb beschreven.

Serveer meteen of zet koel tot moment van serveren. Geniet ervan.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *