Portugese Custardtaartjes

Portugese Custardtaartjes

Na veelvuldig verzoek voor een recept zal ik jullie een recept geven dat goed is en ook zeker zal lukken.

Ingrediënten:
300 g bladerdeeg
Boter om in te vetten
Tarwebloem om te bestuiven

Voor de custard:
90 g fijne kristalsuiker
2 eierdooiers (medium)
1 eiwit
20 g maizena
snuf zout
350 ml volle melk
1/2 vanille stokje, door midden gesneden
1 kaneelstokje
40 g boter

Ter garnering:
poedersuiker en/of kaneelpoeder

Voor de custardvulling. Meng 60 g van de suiker met de eierdooiers, maizena en zout tezamen in een kom tot bijna wit crèmeachtig. Doe de melk in een pan met dikke bodem en voeg hieraan de kaneel en het vanillestokje. Breng dit aan de kook en haal de pan van het vuur als het kookt. Giet een klein gedeelte van de warme melk bij het ei-suikermengsel en roer dit goed door met de garde.

Giet dit mengsel terug in de pan en plaats de pan terug op het vuur. Blijf goed en stevig roeren met de garde tot de custard dik is. Haal de pan meteen van het vuur en blijf roeren tegen de klonten. Zeef het mengsel indien nodig. Voeg de boter toe en roer die er door. Bedek de custard met plastic folie of bakpapier tegen velvorming en laat de custard compleet afkoelen.

Vet de muffinvorm in met boter.

Rol het bladerdeeg uit op een bestoven werkblad tot een rechthoek van 30×20 cm en rol het tot een rolletje. Snijd deze rol in 12 gelijke stukken. Druk elk rondje plat en rol het tot een cirkel die groot genoeg is om een bakje van de muffinvorm te bekleden. Druk het deeg voorzichtig aan. Vul alle bakjes en koel de vorm 30 minuten.

Verwarm de oven voor op 200°C. Haal de muffinvorm uit de koelkast en vul elke holte met bakpapier en keramische korrels of droge bruine bonen voor het ‘blind’ bakken. Bak voor 8-10 minuten en verwijder dan het papier en de bonen en bak de bakjes nog enkele minuten om het deeg te drogen. Haal uit de oven en laat afkoelen.

Verlaag de oventemperatuur naar 160° C.

Klop het eiwit stijf in een schone kom en voeg dan geleidelijk de rest (50 g) van de suiker al kloppend toe. Vouw het geklopte eiwit door de afgekoelde custard. Vul de gebakken deegbakjes voor driekwart met het custardmengsel en bak nog voor ongeveer 25 minuten of tot het deeg en de custard gaar zijn.

Bestrooi met poedersuiker en of kaneelpoeder voor het serveren.

Heerlijk met een kopje sterke koffie!

Uit: How to Bake – Paul Hollywood

2 reacties

  • Best een goede poging Juliette, ik heb deze gemaakt en ze waren heerlijk. Ze lijken door de manier waarop je de custard maakt alleen niet helemaal op de Portugese versie. Ik heb deze eerder vanaf een ander recept geprobeerd maar daar had ik problemen met het bladerdeeg dat niet goed gaar werd. Het blind bakken van het bladerdeeg lost dit probleem inderdaad goed op! Ik ga van het weekend nog een poging doen en probeer jouw recept te combineren met wat ik al had in de zoektocht naar het Portugese zomergevoel. Een klein moment van genieten met een bika en een pastéis de belem.

    • Het recept wat ik zelf gebruik in de bakkerij is een ander recept dan dit, maar zo extreem bewerkelijk dat het niet haalbaar is om thuis te maken. Portugees bladerdeeg is anders dan Frans bladerdeeg en veel lastiger daar de Portugezen met zachte boter werken en dat maakt het toeren veel moeilijker en arbeidsintensiever. Ik vond het gegeven recept van Paul Hollywood een aardig alternatief. Succes met de volgende poging! Met zoete groet, Mariska

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *