Rabarberliefde

Bij rabarber denk je aan de zomer, aan mooie rode stelen met een frisse, zoetzure smaak. De smaak van de stelen hangt echter af van het ras en kan variëren van zoet tot zuur.

Rassen met groene stelen smaken zuurder, hebben een sterke groei en zijn beter om in te vriezen. De rassen met rode stelen hebben een lagere opbrengst, smaken minder zuur en soms zelfs zoet.
Wanneer je verschillende rassen aanplant kan je van vroeg in het voorjaar tot laat in de herfst rabarber eten.

Rabarber wordt al sinds 2700 voor Christus in China gecultiveerd voor medicinale doeleinden. Dit is echter een andere plant dan die wij kennen als fruit voor een compote of taart. De plant wordt in de Chinese geschiedenis wel 25 keer genoemd als medicijn tegen koorts, en zelfs tegen de pest en bij genezing van van wonden en zelfs geslachtsziekten.

Over de hele wereld groeien verschillende soorten rabarber. De echte rabarber is de medicinale die helpt als middel tegen verstopping. De Chinese variant die groeit in het bergachtig gebied in de Kansu provincië in China. Marco Polo kende de deze rabarber van zijn reizen in het Verre Oosten. De rabarber werd meegebracht naar Venetië dat in die tijd (810 na Chr. tot halverwege de 15e eeuw) een belangrijk handelscentrum was. Ook in Europa wordt de Chinese rabarber dan veel gebruikt als medicijn. In de geschriften is opgetekend dat rabarber al in 1608 werd aangeplant in Italië en 20-30 jaar later in heel Europa. En vanaf 1778 is het pas een gewas dat voornamelijk wordt gegeten als compote en vulling voor taarten.

Rabarber heeft een lange geschiedenis als medicijn en heeft een goede werking op de spijsvertering. Wanneer ingenomen in lage dosering werkt rabarber als een samentrekkend, bloedstollend middel en in hoge doseringen als een laxeermiddel. Er wordt zelfs beweerd dat rabarber de trek vergroot wanneer het wordt ingenomen in kleine hoeveelheden voor de maaltijd.

Ik geef jullie volgende week graag het recept voor een heerlijk Rabarber-Koffietaart met een wat grotere hoeveelheid rabarber en niet een taart vóór de maaltijd maar meer als afsluiter van de maatlijd.

Bronnen

 • www.mens-en-gezondheid.infonu.nl
 • The Rhubarb Compendium
 • www.tuinadvies.nl
 • www.gastronomics.com

Zelf rabarber kweken

 • www.mooiemoestuin.nl

Of zelf een heuse Rabarbersangria maken van Rabarbercello

2 reacties

 • Het water loopt me in de mond,
  bij deze foto’s en de spannende combinatie’s.
  Ik zie uit naar de koffie/rababer taart!
  Dank je wel, Juliette

  • Dank je voor je compliment. Natuurlijk is de bedoeling dat je er van gaat watertanden. Deze heerlijke taart hebben wij gegeten met een heerlijk kopje espresso.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *