Walnotentaart uit de Périgord

Walnotentaart

Afgelopen zomer was ik samen met mijn zoon op vakantie in de Dordogne en wel in de Périgord Noir. De streek van grotten, kastelen, truffels en walnotenbomen.

De Périgord is een landstreek in Frankrijk met als hoofdstad Périgueux. Beide vernoemd naar de Gallische volksstam de Petrocorii. Na de revolutie werd het van een graafschap een departement en als streek vernoemd naar de voornaamste rivier die door de streek loopt, de Dordogne.

Voor jouw een heerlijk recept van een Franse Walnotentaart uit de Périgord.

Ingrediënten:
100g zachte boter
1 ei (dooier en wit gescheiden)
230g bloem, gezeefd
150g poedersuiker
150g natte walnoten (grootste deel gehakt, enkele mooie achterhouden voor de garnering)*
250ml crème fraiche
100g poedersuiker
50ml Armagnac
2 mespuntjes zout

springvorm van 25cm doorsnede

Meng in een ruime kom de bloem en 50g van de poedersuiker en een mespunt zout in een kom en werk de boter erdoor. Voeg vervolgens het eigeel met 2 eetlepels water toe en vorm een bal. Pak het deeg in gladfolie en koel voor een uur.

Verwarm de oven voor op 200°C. Rol het deeg uit tot dikte van 4mm en leg het in een beboterde bakvorm van 25cm doorsnede. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bak de bodem 8-10 minuten voor.

Maak ondertussen de vulling van de gehakte noten, de crème fraiche, de resterende 100g poedersuiker en een mespunt zout. Klop het eiwit stijf en meng dit door het notenmengsel. Giet het mengsel in de taartbodem en bak de taart voor 30 minuten. Maak ondertussen een mengsel van de volgende 100g poedersuiker met de Armagnac. Wanneer de taart uit de oven komt bestrijk deze dan direct voorzichtig met dit mengsel (met behulp van een kwastje) en garneer met de achtergehouden walnoten. Laat de taart afkoelen. Serveer de taart warm of koud.

Geniet ervan!

*Heb je geen natte noten, maak dan de vulling een dag van tevoren (maar voeg nog niet het eiwit toe. Laat het eiwit ongeklopt tot de volgende dag en meng die er de volgende dag op het laatste moment geklopt door) en laat die een nacht staan in de koelkast.

Heb je de taart gebakken dan hoor ik graag je reactie in het commentaarveld. Wij hebben er in ieder geval van genoten.

Recept komt uit: le Grand Almanac du Périgord van Pierre Carbonnier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *