Wat is dat voor taart?!

Het is 24 december even voor vijf uur. Bijna alle taarten zijn opgehaald, slechts nog een citroen-meringuetaart staat in de vitrine. Er stapt een op het oog te zien een nette meneer binnen met een lange jas. Dat zal waarschijnlijk de man zijn die de door zijn vrouw bestelde taart komt ophalen. Hij loopt om de vitrine heen met zijn handen op zijn rug. En op het moment dat ik hem wil aanspreken schreeuwt hij tegen mij? “WAT IS DAT VOOR TAART?” Ik schrik ontzettend en val zowat achterover van zoveel verbaal geweld. Als het een stripverhaal geweest zou zijn zouden mijn haren hebben gewapperd.

Ik vertel hem dat het een citroen-meringuetaart is.”MET SLAGROOM”, schreeuwt hij op dezelfde harde toon en nog voor ik iets kan zeggen vervolgt hij met: “NEDERLANDERS KUNNEN NIET BAKKEN!”. Ik ben enigzins van mijn stuk gebracht en leg uit dat meringue geklopt eiwit met suiker is.

Hij vervolgt zijn tirade “EN DIE BODEM, ZEKER BOTERKOEK. NEDERLANDERS KUNNEN NIET BAKKEN!”. Ik leg rustig uit dat de bodem van korstdeeg is. Waarop hij reageert met:”DUS ER ZIT GEEN BOTER IN!”. Jawel, er zit wel boter in. “DUS HET IS BOTERKOEK”. Nee, het is een bodem van korstdeeg waar boter in verwerkt zit.

Hij kalmeert wat en wil uiteindelijk wel een citroen-meringuetaart bestellen voor volgende week en wel de kleinste maat. Het kan echter zijn dat er toch wat meer mensen komen of hij dan een grotere maat zou kunnen bestellen. Ik antwoord dat als hij een werkdag van tevoren belt dat dat zeker kan. Ik neem de bestelling aan en vraag op zijn naam en telefoonnummer. Hij geeft mij zijn naam en adres. Waarop ik opnieuw om zijn telefoonnummer vraag en hij die vraag afdoet met het feit dat hij in het telefoonboek staat.

Voor alle liefhebbers die beweren dat Nederlanders niet kunnen bakken – Boterkoek.
Boterkoek is heel geschikt als je nog niet goed bent in bakken of als je grote hoeveelheden wil maken om te trakteren.

Nederlanders kunnen wel bakken! Boterkoek! Met dank aan Rudolph van Veen van 24Kitchen voor het basisrecept. Ik heb er als variatie er citroenrasp en rozemarijn aan toegevoegd.

Ingrediënten:
2 eieren (1 voor in de koek en 1 om het mee te bestrijken)
250g zachte roomboter
250g lichtbruine basterdsuiker
250g bloem
snuf zout
rasp van 2 citroenen
25 g amandelschaafsel
1/2 eetl. gehakte rozemarijn

Nodig: een appeltaart springvorm van 24cm doorsnede

Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de zachte boter met de lichtbruine basterdsuiker en het zout in een kom. Voeg het ei toe. Voeg daarna de bloem, de citroenrasp en de rozemarijn toe en kneed snel tot een bal.

Vet de bakvorm in en leg op de bodem een bakpapiertje zodat de koek niet aan de bodem zal plakken en makkelijk uit de vorm te halen is. Leg het deeg in de vorm en druk het gelijkmatig uit. Door er plasticfolie op te leggen kan je het mooi glad krijgen zonder vinger afdrukken.

Bestrijk de bovenkant met ei en maak het klassieke streepjespatroon er in met een vork. Strooi de amandelschaafsel er over en bak de de koek in oven voor 25 minuten tot hij gaar en goudbruin van kleur is.

Heb je de boterkoek zelf gebakken? Of heb je een andere variant gemaakt? Dan hoor ik graag je ervaringen en vragen. Laat dan een commentaar achter in het veld hier onder.

7 reacties

 • Als je deze boterkoek hebt geproefd wil je nooit meer zonder rozemarijn!
  Ik had het gemaakt als traktatie voor mijn collega’s, ze vonden het heerlijk. Ze vroegen zich af wat het zo smakelijk maakte… dus raden maar, dat was leuk. Men was verrast om te horen dat er rozemarijn in zat.
  Dank voor deze super tip!

 • Wat een leuke, originele manier om iets te vertellen over je bakkunsten.
  Ik heb hem (nog) niet zelf gebakken. Kom hem graag een keer bij je ophalen, wanneer ik enigszins in de buurt ben.
  Ben wel erg benieuwd of de man nog verteld heeft of de taart hem ook zo lekker gesmaakt heeft?

  • Dag Yvonne,
   Jazeker, de meneer heeft indertijd een citroen-meringuetaart bij mij besteld en later nog andere taarten.
   Wij hebben de boterkoek meerdere malen gemaakt voor ons zelf en als traktatie op de school van Kraiwin. Boterkoek staat niet in mijn standaardassortiment, maar als je die graag wil hebben dan maak ik ‘m graag voor je. Bel mij een werkdag van tevoren en het komt in orde.
   Met groet, Mariska

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *