Zoete herinneringen

Noorse Wafels

Als kind ging ik regelmatig met mijn ouders op vakantie naar Noorwegen. In die tijd was Noorwegen nog een ‘arm’ land. Het was voor de tijd dat er olie en gas werd gewonnen in de Noorse Zee. De Noren leefden toen van de landbouw en de visserij. De natuur is wild en mooi en wij logeerden in blokhutten zonder stromend water of bij vrienden in een prachtig huis.

De Noorse kookkunst is van oorsprong een eenvoudig boeren- en visserskeuken. De doperwten zo groot als knikkers waren een geliefder materiaal om mee te schieten, lepels fungeerden als katapult, dan om op te eten. De schillen waren dik en hard.

Waar ik wel blij van word zijn de Noorse wafels geserveerd met rode vossenbessenjam en zure room. Deze maak ik nog steeds graag. En hierbij het recept zodat je ook thuis van deze lekkernij kan genieten.

Ingrediënten:
325 g (patent)bloem*
50 g zure room*
2 eetlepels suiker
25 g gesmolten boter
10 g vanille suiker
2 eieren
350 ml melk*
roomboter om het ijzer in te vetten

Klop de eieren met de suikers, de gesmolten boter en de zure room. Voeg afwisselend melk en meel toe en klop tot een beslag. Laat het mengsel een half uur staan. Voeg eventueel nog wat melk toe mocht het erg dik zijn.

Verwarm het wafelijzer (gas of elektrisch op medium heet). Wanneer het ijzer heet is smeer het dan met een kwastje licht in met boter. Schep een grote soeplepel beslag in het ijzer. Let op doe er niet teveel op de vorm moet net vol zitten, anders loopt het over. Bak tot de wafels donker goudbruin van kleur zijn. Er komt stoom uit de pannen en als er weinig stoom uit komt kan je kijken of de wafels al goed van kleur zijn. Op het gas moet je het wafelijzer draaien. Met het elektrische ijzer niet.

Serveer meteen (of stapel ze op elkaar op een bord) met vossenbessenjam en zure room.

Eet Smakelijk!

*Variatie: Je kan de patentbloem door speltmeel vervangen en de melk door geitenmelk en de zure room door geitencrème fraiche en dat geeft een prima resultaat.

Heb je een vraag, een opmerking, een aanvulling plaats die dan hieronder. Ik hoor graag van je.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *