Nougatine

Nougatine is een karamel met amandelen. Andere noten zijn natuurlijk ook lekker.

U heeft nodig:
500 g suiker
100 ml water
150 g glucose
250 g blanke amandelen of amandelstaafjes

Bedek een bakplaat met bakpapier en verspreid de amandelen daarop. Verwarm de amandelen in een oven van 120-150 ºC. De amandelen worden verwarmd om het teveel aan vocht in de amandelen te verdampen en dient ook om het verschil in temperatuur tussen de kokende suiker en de amandelen te verkleinen. Wanneer je de amandelen koud aan de karamel toevoegt kristalliseert het meteen en is het niet makkelijk te verwerken.

Neem een grote sauspan met een dikke bodem en doe eerst de glucose in de pan, vervolgens het water en dan de suiker. Roer het goed zodat het goed gemengd is.

Zet een grote bak met water klaar om de pan straks in af te koelen en een klein bakje water met een kwastje. Veeg de zijkanten van de pan schoon.

Zet een zware bakplaat klaar en spuit die in met bakspray.

Kook de suiker tot een lichte karamel (160-165 ºC). Als de suiker kookt draait u de temperatuur op en schuimt alle onzuiverheden af met een lepel met gaatjes. Het kookt ongeveer voor 10 minuten.

Haal de amandelen uit de oven.

Wanneer de suiker amberkleurig is voeg je in één keer de amandelen toe. Koel de pan af in het waterbad en giet het karamelamandelmengsel zo snel mogelijk op de ingespoten bakplaat.

U kan het nu af laten koelen en dan heb een heerlijke nougatine die u kan breken in kleinere stukken waarmee u uw ijsjes en taart kan garneren.

Of u kan de nougatine in een oven zetten van 140-150 ºC en iets opwarmen zodat deze weer iets zachter wordt en te verwerken is tot repen of taartbodems.

Wanneer de nougatine in de oven staat neemt u een zware bakplaat die u goed schoon maakt en verwarmt u deze plaat ook in de oven. Wanneer de plaat warm is haalt u die uit de oven en legt u de plaat op een theedoek op uw werkbank en spuit de plaat in met bakspray. Neem de warme nougatine of een deel ervan uit de oven en rolt u met de deegroller de nougatine tot een platte plak van een halve centimeter. Indien de nougatine vast plakt aan de bakplaat gebruikt u een ingevet pannenkoekmes om die weer los te halen. U kan de nougatine in rondjes of rechthoeken snijden. Mocht de nougatine iets te hard worden tijdens het snijden dan stopt u de bakplaat weer even terug in de oven.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *