Waar is dé Taart?

Dé Taart met Thé-Tjong-Khing

Eind juni vroeg de vrouw van Thé Tjong-Khing Patisserie Juliette of wij dé taart uit het boek: “Waar is de Taart?” wilden maken ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van schrijver en illustrator Thé Tjong-Khing. Natuurlijk wilden wij aan zo’n mooi verzoek voldoen. Wij kregen echter ook de boodschap mee dat er al meerdere mensen een poging hadden gewaagd de taart te bakken, maar die waren niet door de smaaktest gekomen.

Dus zijn wij aan het testen geslagen en de testtaart die daar uitkwam was door het proefpanel zo bevallen dat wij de echte taart mochten gaan maken. Het recept willen wij jullie niet onthouden. Het is een machtige taart en dit recept is voor een grote taart waar 35-40 mensen van kunnen genieten.

Voor de chocoladecake met een diameter van 30cm
450 g goede pure chocolade (70%), in stukken
8 eetlepels cacao
350 g bloem
2 theelepels baksoda
1 theelepel zout
350 g boter
600 g basterdsuiker
470 ml karnemelk
8 eieren

Voor de Grand Marnier-siroop
160 g suiker
200 ml water
60 ml Grand Marnier

Voor de crème patissier met stukjes chocolade
1200 ml melk
12 eieren
200 g suiker
80 g maizena
80 g bloem
4 vanillestokjes, in de lengte doorgesneden
4 eetlepels Grand Marnier
100 g pure chocolade, fijn gehakt

Voor het glazuur
200 g boter op kamertemperatuur
200 g Monchou op kamertemperatuur
400 g poedersuiker
3 theelepels sinaasappelsap

Ter garnering
150 g rode marsepein
roze garneersuiker

Begin met de cake.
Verwarm de oven op 170° C. Vet de springvorm in en bekleed deze met bakpapier.

Doe de chocolade en de cacaopoeder in een ruime glazen kom smelt au-bain-marie boven en pan met warm water. Smelt de boter in een steelpan boven een matig hoog vuur. Haal de gesmolten chocolade van het vuur en zet de kom op een theedoek. Schenk de gesmolten boter bij de chocolade en roer tot het glad is.

Klop in een andere kom de eieren en suiker tot een licht en schuimend mengsel en schenk dit bij de chocolade en klop dit goed.
Doe de bloem, baksoda en zout in een grote kom en zeef twee keer.
Doe een derde van het bloemmengsel bij het chocolademengsel en klop goed. Voeg de helft van de karnemelk toe en klop goed. Voeg weer een derde deel van het bloemmengsel toe en de rest van de karnemelk. Voeg ten slotte het laatste deel van het bloemmengsel toe en klopt tot alles goed gemengd is. Schep het mengsel in de taartvorm.

Bak de cake 50-60 minuten of langer tot deze gaar. De houten prikker die in de taart steekt om te testen of hij gaar is moet er bijna schoon uitkomen en de taart moet in het midden enigszins veerkrachtig aanvoelen. Bak eventueel nog 5-10 minuten langer.
Neem de cake uit de oven en laat deze 15 minuten in bakvorm afkoelen. Snijd de taart van de randen los en haal deze uit de vorm. Laat de taart goed afkoelen.

Voor de Grand Marnier-siroop
Los de suiker op in het water en verwarm tot alle suiker is opgelost. Laat de siroop afkoelen en voeg de likeur toe.

Voor de Crème Patissier
Klop de eierdooiers met de suiker wit en schuimig in een kom. Voeg de maizena en de bloem toe en klop die er door.
Breng de melk met de vanillestokjes aan de kook in een ruime pan. Schep met een pollepel wat van de warme melk toe aan het eidooiermengsel en roer goed door. Voeg zo nog twee lepels toe en roer. Voeg daarna dit melk-dooiermengsel toe aan de melk in de pan. Zet het vuur hoger en roer snel en goed door met de garde tot alles goed gebonden is. Haal de pan meteen van het vuur en giet de crème in een diepe bak en bedek de crème meteen met plastic folie om velvorming tegen te gaan. De crème moet afkoelen tot kamertemperatuur.
Wanneer de crème koel is kan je de Grand Marnier toevoegen en goed doorroeren met de garde tot de klontjes weg zijn. Voeg daarna de gehakte chocolade toe en roer goed door.

Snijd nu de cake horizontaal door en plaats de onderste helft op een stevig karton en bestrijk de opengesneden helften met de siroop. Wacht tot de siroop in de cake is gedrongen.
Smeer nu de crème patissier of spuit met een spuitzak en spuitmond 20 de crème op de onderste cakehelft. Leg de bovenste cakehelft erop. Wees voorzichtig met het aandrukken. Gebruik een een lepel om de zijkanten netjes af te smeren. Zet de taart in koelkast om op te stijven. En maak ondertussen het….

Roomkaasglazuur
Roer Monchou en boter met de mixer in een kom door elkaar. Voeg de poedersuiker toe en roer rustig door elkaar. Voeg ook de sinaasappelsap toe (Niet te veel want dan wordt je glazuur te dun) en roer nog even goed door. Roer je langer dan wordt het luchtiger.

Haal de taart uit de koelkast en bestrijk de bovenkant met Grand Marnier-siroop. Wacht tot de siroop in de cake is opgenomen. Bestrijk nu de bovenkant van de taart gelijkmatig met het roomkaasglazuur. Gebruik hiervoor het glaceermes. Strijk niet te veel anders krijg je bruine kruimels in je glazuur. Maak de glazuur laag niet dikker dan 7 millimeter. Zet de taart weer in de koeling en laat het glazuur iets opstijven.

Rol ondertussen de marsepein tot een ronde bal. Deze wordt midden op de taart geplaatst en bestrooi de de taart rijkelijk met roze suiker op het roomkaasglazuur.

Thé Tjong-Khing heeft op 15 juli een fijne 80ste verjaardag gevierd met familie en vrienden en de hele dag van deze taart gegeten. Wij wensen hem nog vele jaren in goede gezondheid, met veel geluk en taart. En nogmaals dank voor de grote eer die ons ten deel is gevallen.

Wil je meer weten over Thé Tjong-Khing? Hier is zijn website!

Bronnen:

 • Bea’s of Bloomsbury: Op de thee bij Bea
 • Le Cordon Bleu

4 reacties

 • Hi Mariska,

  Ziet er fantastisch uit. Maar eh…..zou je ook een variant voor een kleinere taartvorm hebben. Meestal heb ik geen 40 man tegelijk.

  Dion

  • Beste Dion,

   Dank je voor je compliment. Probeer eens de helft van het recept op een 24 cm taartvorm. Ik maak vaak een schatting van wat ik nodig zal hebben. En bij het berekenen van de inhoud gebruik ik vaak de formule:
   inhoud van een cilinder is dus ∏ x ( de straal )2 x hoogte.

   Met de 2 achter de haakjes bedoel ik een kwadraat (dus tot de tweede macht).

   Als je uitrekent hoeveel gram aan ingrediënten er in een gegeven vorm zit kan je door te vergelijken en te kijken met de verhoudingen van de bovenstaande formule hoeveel je nodig hebt voor een grotere of kleinere vorm. Het geeft een indicatie, maar vaak is het ook gewoon uitproberen. Succes.

 • Mariska, wat geweldig, de taart uit ‘waar is de taart?’! Hij ziet er prachtig uit en naar al het lekkers te lezen in het recept, ook heerlijk!

  • Dank je voor je complimenten. Het is een echt machtige taart. Thé Tjong-Khing vertelde dat ze de hele dag taart hebben gegeten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *