Drakenquiche

Drakenquiche

Een vegetarische quiche met venkel

Regelmatig vragen mijn klanten om een Drakenquiche. De oorzaak is mijn Portabella-Dragontaart waarin het kruid ‘dragon’ een Engelse uitspraak wordt gegeven. Dit leidde tot de vraag of een Drakenquiche nu een quiche is gemaakt van draken? Ik heb gekozen voor de vegetarische variant. Omdat een hele draak aansnijden voor zo’n klein taartje wat prijzig zou worden.

Speciaal voor jou heb ik een vegetarische drakenquiche bedacht. Wat zou er in zo’n drakenquiche aan ingrediënten gaan? In ieder geval rode pepertjes die de quiche een ‘bite’ geven. Iemand opperde ook nog Vodka, die mag je er wat mij betreft naast drinken als je de pepertjes niet pittig genoeg vindt.

Voor het deeg:
200g bloem, gezeefd
1 snuf zout
100g koude boter, in blokjes gesneden
1 eierdooier
2,5-3 eetl. koud water

Maak een deeg van de 200g bloem, zout en de koude boter. Meng deze ingrediënten tot een korrelige structuur. Het makkelijkst gaat dit in een keukenmachine. Meng in een kommetje de eierdooier en de 2,5 eetlepel water en voeg dit aan het bloem-botermengsel. Kneed of draai in de keukenmachine tot een het deeg een bal vormt. Is het deeg nog iets te droog voeg dan nog een halve eetlepel water toe. Rol het deeg in plasticfolie en koel het voor een uur. Vet een 25cm diameter taartvorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Rol het deeg uit tot 4 mm dikte en leg het deeg in de vorm en prik met een vork gaatjes in de bodem. Zet het deeg in de koeling of de vriezer.

Voor de room-eivulling
2 grote eieren
75ml room
75ml melk
peper en zout naar smaak

Meng room en melk samen in een kom. Voeg de eieren toe en kluts tot een mengsel. Voeg peper en zout toe naar smaak. Zet dit opzij tot later gebruik.

Voor de groentenvulling:
1 venkelknol, gesneden in halve cm plakken
1 eetlepel citroensap of meer
5-kruidenpoeder, 1 theelepel
1 of 2 rode chili’s, zaadjes verwijderd en fijn gesneden. Hou je wel van wat pittiger dan kan je de zaadjes natuurlijk geheel of gedeeltelijk toevoegen.
25g boter
45g gebrande cashewnoten (gezouten of ongezouten. Indien gezouten wees dan voorzichtig met het toevoegen van zout)
75g oesterzwammen, in repen gescheurd
2 lente-uitjes in ringen

Gebruik een pan met dikke bodem en smelt daarin de boter. Smoor de venkelknol in de boter tot deze beetgaar is. Voeg de 5-kruidenpoeder, de rode chili en het citroensap toe. Roer even door en bak nog een minuut en laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180°C. Wanneer de oven heet is bak dan het deeg 10 minuten blind voor met een steunvulling in het midden van de oven. Verwijder de steunvulling en leg de gesmoorde venkel op de taart, verdeel de oesterzwammen, lente-uitjes en de cashewnoten over de taart en giet de room-eivulling over de groenten. Bak de taart 25-30 minuten tot de korst licht goudbruin is en de eivulling gestold.

Serveer lauw met een heerlijke salade en een lekker glaasje witte wijn.
Eet smakelijk!

Heb je de taart zelf gebakken? Dan hoor ik graag je ervaringen en vragen. Laat dan een commentaar achter in het veld hier onder.

Mocht je geen zin of tijd hebben om een taart of quiche te bakken dan kan je mij natuurlijk altijd bellen (023-8440222) of mailen (mariska@patisseriejuliette.nl) zodat ik het werk je uit handen kan nemen.

2 reacties

Laat een antwoord achter aan Mariska Langeveld Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *